Fri fragt over 599 DKK

Vi sender dag til dag.

Vi har mange danskavlede planter. Se dem her.

Valuta

Dorte Svenstrup Frass gødning

Dorte Svenstrup er født og opvokset på gården Heimdal lidt uden for den lille by Tarm, og er den tredje generation på gården. Dortes farfar opdyrkede heden dengang og indførte malkekøer i løsdrift. Men i dag holder Heimdal ikke malkekøer, det nye "landbrugsdyr" er derimod insekter. 

Ideen til at dyrke insekter kommer fra Dortes store interesse for human, dyre og klimatisk sundhed. Interesser som kommer sig af at hun både er uddannet sygeplejerske, veterinær sygeplejerske og akupunktør. Samtidig har hendes opvækst og mediernes mange års skældud på landbruget præget hendes ønske om at drive landbrug, som kunne få mere ros for sit arbejde. 

“Jeg fik ideen til at lave insekter af en servicemand, der var her for at se til mit halmfyr. Han havde lige set nogle forsøge at dyrke maddiker i deres tomme stalde i Nordjylland.

Jeg havde et par tomme staldafsnit og havde et par dage før stillet spørgsmålet om hvordan jeg kunne drive et slags landbrug, som gav mere mening for mig og for alle andre.

Det klikkede for mig! Jeg Googlede og fandt at kloge folk og forskere i en årrække havde arbejdet med hvor mange gode ting insekter i kosten kunne gøre for menneskers sundhed, og for miljøet. Jeg var solgt. Det her måtte jeg afprøve. Jeg købte mine første 100 kg levende melorme i Holland hos en registreret producent. De 90 kg sved jeg af den første nat, fordi jeg vidste for lidt. De sidste 10 kg blev forfædrene til min nuværende produktion.”

Heimdal entofarm

Ud af Heimdals melorme produktion får Dorte ca lige så mange kg frass, som er betegnelsen for melorme afføring, som hun får af levende melorme. Derfor så Dorte det også som en oplagt mulighed at udnytte dette restprodukt. På den måde bliver alt ved melorme-produktionen anvendt, så intet går til spilde.

“I landbruget bruger vi de andre dyrs afføring som gødning, så da vi undersøgte indholdet og fandt ud af hvor kraftfuldt melorme gødning er, var det klart at dette produkt skulle udvikles, så det kunne bruges som en god og effektiv gødning”. 

Desuden er Dorte vild med planter. Dog er hendes forhold til planter præget af opvæksten på gården, hvor hun blev bombarderet med diskussioner blandt de voksne om hvordan man bedst kunne fremme betingelserne for planterne, og dermed opnå stærkere planter og et bedre udbytte.

“Ud over min landbrugs erfaring med planter, så elsker jeg bare planter. Både dem man kan spise, men også dem vi bare nyder at se på. Jeg har gerne mange planter inde i mit hus, jeg synes det giver dejlig liv. Gården ligger nærmest midt i skoven, så vi nyder rigtigt meget den vilde natur også.” 

En helt særlig gødning

FRASS er en effektiv gødning til planter. Det har den fordel at konsistensen er tør og fin, og at det ikke lugter, hvilket er helt essentielt, når man skal gøde sine indendørsplanter. Og så kan melorme gødning også noget helt særligt, som nok vil komme bag på de fleste.

“Det helt VILDE ved FRASS er at planter genkender insekters DNA i FRASS. Det koder planten til at styrke sit immunforsvar, fordi den opruster mod insektangreb. Derved bliver planterne stærke og får de flotteste klare farver.”

Derfor er Dortes bedste plantetip også at alle bør gøde sine planter med FRASS. "Grav en lille fordybning ved planten, og læg FRASS i hullet og dæk til med jord. Din plante vil blive så kraftig og stærk, og få de flotteste farver."

FRASS gødning

Skriv en kommentar

Bemærk venligst at, kommentarer skal godkendes inden de vises