Skadedyrsbekæmpelse med neem olie


Neem olie

 

En god plantepleje er den bedste forebyggelse mod skadedyrsangreb. Når planterne får den rette mængde sollys, vand og næring, er det nemlig sjældent at planten bliver angrebet af skadedyr. Dårlige vækstforhold svækker derimod plantens immunsystem, og gør den mere modtagelig overfor sygdomme og angreb. Skulle uheldet være ude er neem olie et fantastisk middel mod skadedyrsangreb. Men hvad er neem olie egentlig? 

Hvad er neem olie?

Neem olie er en vegetabilsk olie af frugter og frø fra neem træet, Azadirachta Indica. Det bruges ofte i have- og landbrug som et naturligt bekæmpelsesmiddel mod skadedyr- og svampeangreb. Neem olie er blevet anvendt i medicin gennem århundreder, og findes i dag i alt lige fra kosmetik og sæber til tandpasta og shampoo på grund af dets mange gode egenskaber. 

Hvordan virker neem olie på planter?

Neem olie virker på planter, fordi det indeholder nogle hormonlignende stoffer som forhindre skadedyr i at æde og formere sig, og som til sidst vil dræbe dem. Olien lugter meget kraftigt, og vi anbefaler at behandle dine planter udendørs for at undgå lugtgener. Vi anbefaler desuden ikke at du bruger det på kaktusser og sukkulenter, da det ødelægger plantens naturlige solbeskyttelse

Hvordan skal det anvendes? 

Neem olie virker mod skadedyr som spindemider, trips, bladlus, skjoldlus og uldlus. Det første du bør gøre, hvis din plante er angrebet, er at isolere planten fra andre planter så hurtigt som muligt. På den måde undgår du at skadedyrene spreder sig til andre planter. 

Ryst flasken med neem olie og bland 18-20 dråber i 250 ml lunkent vand. Hvis olien er blevet meget tyk eller begynder at størkne, kan du forsigtigt varme olien op til omkring 26-30 grader i et vandbad eller stille den på en radiator. 

Derefter hælder du blandingen på en forstøverflaske, og ryster blandingen. Har olien svært ved at blande sig med vandet, kan du med fordel komme en lille smule opvaskemiddel i. Spray hele planten grundigt, både bladene, stammen og jordoverfladen. Det kan være en god idé at gøre det udendørs, da olien lugter meget kraftigt. Blandingen må desuden ikke bruges, mens der er direkte sollys på bladene, da det vil beskadige bladene. 

Gentag behandlingen med et par dages mellemrum indtil skadedyrene er væk. Det kræver nok at du er ekstra opmærksom på din plante de efterfølgende 4 uger. Brug også gerne en ny blanding hver gang. Neem oliens aktive komponenter nedbrydes nemlig efter 8 timer efter blanding med vand.

Neem olie

Neem olie koster 69 kr pr. flaske, og kan også købes sammen med vores forstøverflaske i enten smoke eller amber til 139 kr pr. sæt.

3 kommentarer


 • Louise

  Tak for din søde kommentar Heinrich, hvor er vi glade for at høre du er sluppet af med spindemiderne. Bedste hilsner fra Louise, Plant København


 • Heinrich Christensen

  Det virker.
  Der var gået spindemider i et par stueplanter og jeg opdagede det ikke, før de så trælse ud på afstand.
  Så det var ret slemt.
  Efter et par neem kure, er de væk.
  Der er ikke en eneste tilbage.

  Plantkbh. er en anbefalelsesværdig butik, fyldt med søde mennesker.

  Stort 5-tal herfra.


 • Jan Jensen

  Det vil jeg godt prøve , bare en portion i første omgang . Vh Jan


Skriv en kommentar


Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort