Gode gartnerråd til danskavlede planter
Størstedelen af vores planter i PLANT er danskavlede planter. Vi samarbejder med små gartnerier og elsker at håndplukke hver en plante. For os betyder det meget at kunne støtte de mennesker, der gør sig umage med at gro anderledes grønne planter. Over det seneste år er vores danskavlede planter blevet enormt populære og smukke skævtvoksende træer og mere sjældne sorter er flyttet ind i mange af vores hjem. Men hvordan passer vi bedst de danske planter? Vi har spurgt vores gartnere om de vil dele ud af deres viden, så vi alle kan blive lidt klogere. Her kan du læse mere om, hvad der kendetegner de danskavlede planter, få nyttige pasningsråd og vejledning til bl.a. omplantning og skadedyr.
Hvad kendetegner danskavlede planter?
De danske gartnere vi samarbejder med avler der fleste af deres planter fra frø og har gamle moderplanter, der giver aflæggere, som bliver til nye planter. Det er langsommelige processer, der gør, at planterne er mere unikke, da de vokser naturligt op med de forskellige årstider vi har i Danmark. Der bruges ikke kunstigt lys eller vækstmidler i drivhusene, men i stedet kærlighed og masser af tålmodighed. Derfor er planterne naturligt også lidt dyrere i pris, da de er længere tid om at vokse.
Er de danskavlede planter økologiske?
Vores samarbejdspartnere er ikke statscertificerede økologiske gartnerier. Spørger man gartnerne selv, så gør de ligesom deres forfædre og har indarbejdet alle de gode grønne husmor-tricks kombineret med faglig viden og respekt for naturen i deres arbejdsgange. Selv mener de, at deres gartnerier var økologiske før det var noget man kunne bliver certificeret som.
Det er desværre langt fra normen i plantebranchen at gå op i naturen selv om man arbejder så tæt med den, så derfor er vi glade for at have et tæt samarbejde med de førende gartnere indenfor danskavlede planter. Vores gartneres tre vigtigste regelsæt, der udleves i drivhuset er:
-
Omplant altid i krukker og undgå plast. Vores gartnere bruger lerkrukker og planter frø direkte heri, så rødderne bedre kan ånde. Udover at det er bedre for planternes trivsel end at benytte plastikpotter, så er det også et klart miljøhensyn og mængden af affald kan sorteres til næsten kun at være bionedbrydeligt affald. Gode krukker til omplantning kan fx være Julie krukken og Hoff. Ønsker du gartnernes egne krukker kan du også købe dem her (indsæt produkter)
-
Brug en god jordblanding. Vandet må ikke løbe hurtigt direkte gennem krukken, men skal helst binde sig til jorden. Danskavlede planter skal typisk have godt med fugt og elsker meget næringsrig jord. Muldjord med kokos eller vermiculite hjælper med at holde på fugten og er en god ide for at sikre at planterne trives. Brug også gerne perlite og gødning for at give lidt ekstra energ særligt i vækstperioden fra forår til sommer.
Du kan lave din egen jordblanding eller købe GROW Blend her: (indsæt produkt)
- Ingen sprøjtemidler. Vores gartnere bruger ikke sprøjtemidler på gartnerierne. Der kan derfor forekomme skadedyr, som der kan alle steder man har med planter at gøre, men hvis vi lærer at vande og pleje planterne rigtigt, undgås sygdomme og skadedyr som regel. Når det er sagt, så er det ikke farligt med skadedyr og sygdomme vil naturligt hænde i løbet af en plantes liv. Nogle gange opdager man det og andre gange ikke eller også opdages det for sent.
Sådan behandler du skadedyr
Skadedyr kommer hyppigere på planter, der ikke er sprøjtet med gift og derfor har vores gartnere et par råd:
- Fjern spind og utøj fysisk med hænderne eller en klud.
- Vask planterne med rent vand og klip eventuelt de angrebne blade/grene af med en saks.
- Hvis det er nødvendigt så beskær planten helt og vent på at nye skud vokser ud.
- Det kan også være brugbart med en hjemmeblandet insektsæbe og fluefangere.
PLANTS Insektsæbe opskrift
Insektsæbe er et miljøvenligt alternativ til insektgift. Lav en blanding og fyld på en forstøver og spray direkte på grene og blade. Alt hvad du skal bruge af ingredienser er: vand, sprit og sæbe. og en god forstøver som du kan finde her.
- 1 liter rent vand fra hanen
- 2 spsk. husholdningssprit
- 2 spsk. fast brun sæbe (krystalsæbe). Du kan også bruge flydende brun sæbe eller spåner, men vær obs på, at den ikke indeholder tilsætningsstoffe