Fri fragt med GLS over 399 DKK

Vi sender dag til dag.

Vi har mange danskavlede planter. Se dem her.

Valuta

Hvorfor taber min plante bladene? Hvad er det for nogle brune pletter? Og hvorfor er min plante klistret? Spørgsmål som disse er hyppige, når vi kommer ind i efteråret. Derfor vil vi i dette blogindlæg sætte fokus på indendørs grønne stueplanters trivsel og give gode råd til at forberede dine planter på en mørkere og koldere årstid.


Efterår og indeklima

Planterne her viser tegn på, at efteråret er rykket indendørs. Det kan ligne, at planterne mistrives, men gule blade og brune pletter kan være en naturlig del af plantens vækst. Planter er levende og ændrer sig ikke bare over tid, men også gennem de forskellige årstider. Som du sikkert har opdaget, står oktobersolen ikke så højt på himlen, og vi får dermed ikke så meget lys ind ad ruderne. Det er blevet koldere i vejret og klimaet indendørs skifter også. Det betyder, at planterne også naturligt vil reagere.

Den bedste sammenligning vi har er, at vores hud også reagerer på sæsonskiftene. Hud kan sprække, udtørre eller få rødlige plamager. I planteverdenen kommer det anderledes til udtryk. Nogle planter får ligesom træerne gule blade, der falder af. Andre planter døjer med tørre spidser eller brune pletter. Det kommer af, at der ikke naturligt er så lyst, lunt og fugtigt som i sommerperioden. Et klima som de fleste planter stortrives i. I efterårssæsonen er der derfor brug for, at du giver dine planer lidt ekstra opmærksomhed.

efterårspleje af planter, gule blade

Hvad kan jeg gøre for at hjælpe planterne?

Tip 1: Fordel dine planter efter lyset

Et helt afgørende tip er, at fordele dine planter ud i vindueskarme, så de kan få så meget naturligt lys som muligt. Jo mere lys, desto bedre. Få omplantet de sidste planter inden vinteren kommer og klip blade til hist og her. Fjern gule blade, hvis de generer dine øjne, men det er helt naturligt, de kan komme og de må gerne blive på planten til de selv falder af.

2: Støv dine planter af

Brug en fugtig klud eller støvhandske til at støve bladene af. Der er mange der ikke ved, at støv er en stor hindring for, at planterne kan starte fotosyntesen, så et godt råd er at lave en lille efterårsrengøring af din plantesamling. Derudover vil planterne blive glade, hvis du husker jævnligt at forstøve bladene eller give dem en tur under bruseren. Dette giver fugt direkte til plantens blade og hvis du skal være ekstra god ved planterne, så sprøjt til sidst med ”Leaf Coat” , der ligger sig som en beskyttende hinde, og sikrer planten mod temperaturforskelle, støv og skadedyr.

 

Tip 3: Tjek dine planter for skadedyr

Et sidste men meget vigtigt tip er, at du skal tjekke alle blade og stængler godt igennem for skadedyr. De små skadedyr kommer ofte ovenpå de lune sommermåneder, og da vores efterår bliver varmere og varmere, oplever mange skadedyr på denne årstid. Det kan være svært at få øje på de små dyr, så vær tålmodig og gennemgå planterne en efter en. Hvis ikke du direkte kan se et dyr, der bevæger sig, så kan du måske se spor efter dem. Hvis bladende er meget klistrede, er det typisk tegn på skjoldlus. Hvis der sidder små uldtotter eller spindelvævslignende tråde på planten, er det tegn på uldlus og spindemider. Her kan du med fordel bruge vores Skadedyrs-kit for at komme ubudne gæster til livs. 

Tip 4: Lær dine planter at kende

Hvis ikke du kan se dyr eller spor fra dem på planterne, så er det nok bare efterårstegn du oplever, hvis din plante bliver mere gul/brunplettet end den plejer. Vores bedste råd er derfor, at lære dine planter at kende gennem de forskellige årstider, så du er forberedt på, hvordan planterne plejer at reagere i efterårsperioden, og hvilke placeringer i hjemmet der egner sig bedst til de enkelte sorter. Ved at blive klogere på sammenhængen mellem ude- og indeklima bliver det meget nemmere at få planterne til at overleve efterår og vinter. 

Her er vores yndlingsprodukter til efterårspleje af planterne. 

Leaf coat - en uundværelig beskyttelse af planternes blade.  

Saks og beskærsaks til at trimme dine planter 
Støvhandske - hold dine planter rene og støvfri hele efteråret og vinteren. 

Støvhandske til grønne indendørs planter fra PLANT, københavn

Skriv en kommentar

Bemærk venligst at, kommentarer skal godkendes inden de vises