Fri fragt med GLS over 399 DKK

Vi sender dag til dag.

Vi har mange danskavlede planter. Se dem her.

Valuta

3 måder at stiklingeformere på

Stiklingeformering er en nem måde at formere dine planter på. Her giver vi dig en komplet guide med tre forskellige måder at opnå succefulde stiklinger. 
 

Når vi når efteråret, kan nogle planter være groet skævt eller se lidt tjavsede ud, og du kan med fordel lave stiklinger ved at klippe dine planter til, inden vinteren kommer, og planterne går ind i en dvaletilstand, hvor de vokser langsommere. Forår og sommer vokser planterne stærkt, så der kan du hurtigt fordoble din samling ved at lave stiklinger. Du kan både bruge dine stiklinger til selv at gro nye planter. Du kan også plante flere stiklinger i samme potte og på den måde gøre din moderplante fyldigere. Eller du kan bruge dine stiklinger som gaver eller bytte dig til nye planter, uden at give op på moderplanten.

Mange af os knytter os mere til planter, der kommer fra stiklinger, fordi man får mulighed for at følge planten, mens den vokser sig stor. Der er altså mange fordele ved stiklingeformering.


Du kan stiklingeformere på flere måder. Hvilken metode du skal bruge afhænger af plantens art, men i denne guide beskriver vi de tre mest almindelige metoder og giver dig forslag til hvilke planter, du kan bruge metoden på. Rigtig god fornøjelse med stiklingeformeringen.

 

Bladstiklinger

 

Stiklingeformering med blade er nemmest med sukkulenter som hængende mexicansk stenurt, paradistræer eller pachyveria. Men du kan også bladformere zamioculcas zamiifolia eller begonia planter. I denne guide viser vi, hvordan du bladformerer hængende mexicansk stenurt.

 

Sådan gør du

Knæk et blad af, og læg det oven på lidt kaktusjord. Det er vigtigt, at du plukker bladet, så tæt på stænglen som muligt. Det er kun fra den ende, hvor bladet har siddet fast på stænglen, at bladet vil udvikle rødder.

I de første dage er det vigtigt jorden er tør, da bladet skal have tid til at lukke såret, og danne, det man kalder for kallus. Hvis planten ikke danner kallus inden man vander, får planten snavs og bakterier ind i såret, og chancen for en vellykket bladformering mindskes.

Når bladet har lukket såret, efter en uges tid, bør jorden holdes let fugtig. Brug evt. en forstøver til at spraye det øverste jordlag med vand, så du ikke kommer til at overvande. Efter noget tid vil bladet sætte rødder og en eller flere små planter vil spire frem på bladkanten.

Stængelstiklinger

Foto: Botanopia 

Stængelstiklinger består af et stykke af stammen med et par blade på. Planter som Monstera, guldranke og flere philodendron-planter formeres ved stængelstiklinger. Om du vil plante stiklingen direkte i fugtig jord, eller lade planten udvikle rødder i vand, er op til dig. Vi kan bedst lide at formere i vand, da vi så kan følge røddernes udvikling.


Sådan gør du

Klip stænglen over lige under en luftrod eller en nodie, som er den botaniske term for, der hvor bladet fæstner på stænglen. Det er ved nodien eller luftroden, at planten vil udvikle rødder.

Sæt stænglen i vand, og sørg for at nodien kommer under vand. Placer den lyst, men ikke i direkte sollys. Når rødderne er minimum 4 cm lange, kan du plante stiklingen i jord. Hold jorden let fugtig det første stykke tid.





Luftaflægning




Luftaflægning er en formeringsmetode, hvor man får en gren til at sætte rødder. Derfor er denne metode især god til stueplanter som gummifigen eller violinfigen.

Sådan gør du

Skær et stykke af barken af hele vejen rundt om stammen, og fold fugtigt mos rundt omkring. Du kan også bruge spagnum, som holder godt på fugten. Vi har her brugt almindelig skovmos. Bind nu plastik omkring stænglen og mosset, og hold det evt. fast med elastikker eller snor, så det forbliver på.

Barkens funktion er blandt andet at transportere vand fra rødderne op til planten, men fordi du har skåret barken af, tvinger du planten til at hente vand fra mosset. Derfor vil planten over tid, udvikle en gren med rødder direkte på stammen. Indtil planten har udviklet rødder, hvilket normalt tager 2-4 uger, passer du planten, som du plejer. Når planten har sat tilpas mange rødder på den nye gren, kan du skære grenen/stiklingen fri fra moderplanten, og plante den.


Se hele vore kollektion af stiklinge-holdere, vaser, gødning til stiklinger og meget ger her



Skriv en kommentar

Bemærk venligst at, kommentarer skal godkendes inden de vises